Upravljački štit motora ARDUINO L293D H-most

Upravljački štit motora ARDUINO L293D H-most

Šifra: 55960

Ovaj štit sadrži dva pokretačka sklopa motora L293D i jedan registar smjene 74HC595. Registar smjene proširuje 3 pina Arduina na 8 pina kako bi se kontrolirao smjer za vozače motora

Vidi više
9,50 KM sa PDV
8,00 KM dostava

Dostupno u prodavnicama:
Prodavnica Vogošća
Prodavnica M.Dvor
Prodavnica Otoka
Prodavnica Titova
Dostupno Online za narudžbu uz provjeru

Dostupno
Potrebno provjeriti
Nije dostupno

Proizvod je moguće prebaciti iz jedne prodavnice u drugu, ovisno o Vašim željama. Za više informacija obratite nam se putem Viber broja 061 358 115.

"Adafruit Motor Shield" dizajnirao je Adafruit, ali Adafruit se zaustavio da bi ga napravio 2014. godine zbog nove i mnogo bolje proizvodnje motornog štita. Ovdje ćemo dobiti objašnjenje starog motornog štita koji se još uvijek aktivno koristi širom svijeta, a postoje i klonske ploče proizvedene u Kini. Ovaj štit sadrži dva pokretačka sklopa motora L293D i jedan registar smjene 74HC595. Registar smjene proširuje 3 pina Arduina na 8 pina kako bi se kontrolirao smjer za vozače motora. Omogućavanje izlaza L293D izravno je povezano sa PWM izlazima Arduina.


Čini se da su SN754410 čip kompatibilni upravljački čip motora (ima izlazne diode i može pružiti 1A po motoru, 2A vrh) izlazne diode dizajnirane su samo za ESD zaštitu i da je njihova upotreba kao zaštita od povratnog udara hakirana i nije zagarantovana performanse. Iz tog razloga štitnik motora nije isporučen sa SN754410, već koristi L293D s integriranim diodama za zaštitu od povratnog udara. Ako ste spremni riskirati i trebate dodatnu struju, slobodno kupite SN754410 i zamijenite isporučene čipove.


Da bi povećao maksimalnu struju, L293D omogućava dodatne čipove sa "piggybackom". Piggyback lemi jedan ili dva ili tri dodatna upravljačka programa L293D na vrhu upravljačkih programa L293D na ploči kako bi povećao maksimalnu struju. L293D omogućava paralelni rad. Shvatite koliko će struje trebati vašem motoru. Čipovi vozača motora koji se isporučuju s kompletom dizajnirani su da pružaju do 600 mA po motoru, sa vršnom strujom od 1,2 A. Imajte na umu da jednom kad krenete prema 1A, vjerojatno ćete htjeti staviti hladnjak na vozač motora, inače ćete dobiti termički kvar, koji može dovesti do izgaranja čipa.


Možete koristiti 2 DC 5V servo servera i do 4 DC motora ili 2 koračna motora (ili 1 koračni i do 2 jednosmerna motora).


Motori uzimaju puno energije i mogu prouzročiti 'propadanja' koji resetiraju Arduino. Iz tog je razloga štit dizajniran za odvojene (podijeljene) opskrbe - jednu za elektroniku i jednu za motor. Ovo će spriječiti propadanje. Ne radi za motore od 3 V, kao što je predviđeno za veće motore od 6 V +. Ako ih ne pregazite na 6V i tada će brže izgorjeti. Prva važna stvar je shvatiti koji će napon motor koristiti. Ako imate sreće, vaš je motor dobio neke vrste specifikacija. Neki mali hobi motori imaju namjeru raditi samo na 1,5 V, ali jednako je često imati i motore od 6-12 V. Regulatori motora na ovom štitniku dizajnirani su da rade od 4,5V do 25V. VEĆINA MOTORA OD 1,5-3V NEĆE RADITI.


Svih 6 analognih ulaznih pinova je dostupno jer se ne koriste na štitniku motora. Mogu se koristiti i kao digitalne igle (igle # 14 do 19). Digitalni pin 2 i 13 se ne koriste.


Istosmjerni / koračni motori NISU povezani direktno na Arduino. Oni su povezani sa zasunom 74HC595 s kojim govori Arduino. NE MOŽETE razgovarati direktno sa motorima, MORATE koristiti biblioteku štita motora.

Motori koji se koriste na 4WD robotskim platformama od Maker Shed, DF Robotics, Jameco i drugih imaju puno "buke od četke". To se vraća u Arduino krug i uzrokuje nestabilan rad. Ovaj se problem može riješiti lemljenjem 3 keramičkih kondenzatora za potiskivanje buke ili diskovnih kondenzatora od 0,1 uF na motor: 1 između terminala motora i po jedan sa svakog terminala na kućište motora.


Ako vaš motor već ima kondenzator i još uvijek ne radi - to je zato što ovi motori generiraju puno buke četkom i obično im je potreban puni tretman s 3 kondenzatora

adekvatno suzbijanje. Ovi dodatni kondenzatori ne bi bili djelotvorni na štit jer se buka mora suzbiti na izvoru ili će vodiči motora djelovati poput antena i emitirati je na ostatak sistema.

Ne možete pokretati motore od 9V baterije, pa nemojte ni gubiti vrijeme / baterije! Koristite veliku olovnu kiselinu ili NiMH bateriju. Također vam sugerira da postavite dva napajanja (podijeljeno napajanje), jedno za Arduino i jedno za motore. 99% 'čudnih problema s motorom' nastaje zbog buke na dalekovodu zbog dijeljenja izvora napajanja i / ili nedostatka dovoljno snažnog napajanja

Karakteristike štitnika motora Adafruit v1:

4 H-mostova: L293D čipset pruža 0,6A po mostu (1,2A vrha) sa zaštitom od toplotnog isključivanja, 4,5V do 25V

Povucite otpornike kako bi motori bili onemogućeni tokom uključivanja

Veliki konektori terminalnih blokova za jednostavno spajanje žica (10-22AWG) i napajanja

Tipka za resetiranje Arduina podignuta gore

2-pinski priključni blok za povezivanje vanjskog napajanja, za zasebnu logiku / napajanje motora

Testirano kompatibilno s Mega, Diecimila i Duemilanove

2 priključka za 5V „hobi“ servo uređaje povezane na Arduinoov namjenski tajmer visoke rezolucije - bez podrhtavanja. Servo motori koriste + 5V Arduino ploče. Regulator napona na ploči Arduino mogao bi se zagrijati. Da bi se to izbjeglo, noviji motorni štitovi imaju priključne točke za odvojenih + 5V za servo motore. Servisi za hobi najlakši su način pokretanja s upravljanjem motorom. Imaju 3-pinski 0,1-inčni ženski priključak sa + 5V, uzemljenjem i signalnim ulazima. Štitnik motora jednostavno iznosi

Pitanja i komentari

Ukoliko imate pitanja vezano za ovaj proizvod slobodno nam pišite, kolege iz tehničke podrške će Vam dati odgovor unutar 20 minuta.

Electronic Center KOMEL d.o.o. od 1990. godine
Brza dostava na adresu
Tehnička podrška
Garancija na proizvode
Četri prodavnice
Brza dostava na adresu Tehnička podrška Garancija na proizvode Četri prodavnice
Pogledajte naš prodajno - logistički centar