Punjači i kablovi za mobitele

Svakodnevnim napretkom tehnologije, baterije u mobilnim uređajima postale su kompleksne I konstantno se unapređuju. Vremenom kapacitet baterija je porastao te se sada u mobilnim uređajima mogu pronaći nekada nezamislivi kapaciteti baterija (Xiaomi Mi11 Ultra 5000mAh kapacitet baterije).

Veliki napredak u kapacitetu baterija mora biti ispraćen i unapređenjem načina punjenja istih. Uređaji (punjači) koji pune baterije su također doživjeli veliku ekspanziju i sada se mogu kupiti na skoro svim mjestima gdje se ljudi kreću poput benzinskih pumpi, trafika i sl. Osim što ima dobre strane (dostupnost “na svakom koraku”) ima i mane – prodaju se uređaji loših karakeristika i uređaji koji nisu dostojni punjenja baterija modernih telefona velikog kapaciteta u razumnom vremenskom roku.

Kako bismo opisali sve segmente punjača za mobilne uređaje, punjače ćemo svrstati u par kategorija: kućni punjači, auto punjači, prijenosni punjači – eksterne baterije (powerbank) i bežični Qi punjači.

Kućni punjači

Kućni punjači se obično isporučuju uz same mobilne uređaje. Ono što treba napomenuti prilikom odabira punjača je napon punjenja koji je podržan od strane uređaja. Stariji mobilni uređaji podržavaju napon punjenja od 5V dok recimo noviji uređaji sa podrškom za brzo punjenje QualComm QC 2.0 / 3.0 podržavaju I više napone punjenja (9V , 12V) te se prilagođavaju uređaju na koji su spojeni.

Važna stavka kod odabira punjača osim napona je i sama struja punjenja koja je bitan faktor u brzini punjenja. Nekada je struja punjenja bila 1A (Amper), danas moderni punjači mogu isporučivati I preko 3A struje.

Auto punjači

Radi se o vrlo korisnim uređajima koji Vam omogućavaju punjenje mobilnih uređaja dok ste u Vašem vozilu. Ono što je bitno je da odaberete punjač koji radi na naponu Vašeg vozila (ukoliko se radi o automobilu 12V, a ukoliko je u pitanju kamion 24V. Također, proizvođači često kriju specifikacije punjača za vozilo pa kupci završe sa sporim punjačem. Minimalne specifikacije bi trebale biti 2.1A izlazna struja, poželjno 2.4A ili više kako bi se moderni uređaji mogli puniti razumnom brzinom.

Prenosni punjači / Eksterne baterije – Powerbank

Radi se o vrlo korisnom gadgetu sada već veoma popularnom. Sama činjenica da proizvođači mobilnih uređaja ne proizvode uređaje sa “korisnički zamjenjivom baterijom”, ponukalo je proizvođače punjača/baterija da korisnicima pomognu i ponude prenosnu bateriju za povećanje autonomije.

Postoji nekoliko stavki koje su važne kod eksternih baterija: kapacitet -kreće se od 5.000mAh do 50.000mAh, veličina – jako važan faktor prilikom odabira jer želimo praktičnost, a velika eksterna baterija nije praktična, težina – zavisi od kapaciteta i veličine, naravno – niko ne želi ciglu od pola kilograma u torbi, vrsta baterija u samom powerbanku – Li-Polimer ili Li-Ion (Li-Po ima dvostruku gustinu ćelija u istoj težini baterije), broj izlaza te sama snaga izlaza – broj izlaza treba odabrati prema broju uređaja koje želite istovremeno i puniti. Jačina punjenja bi trebala biti uz veličinu najbitniji faktor jer želimo brzo napuniti uređaj – odabrati model sa QualComm 3.0 podrškom.-         Prenosni punjači / Eksterne baterije – Powerbank

Radi se o vrlo korisnom gadgetu sada već veoma popularnom. Sama činjenica da proizvođači mobilnih uređaja ne proizvode uređaje sa “korisnički zamjenjivom baterijom”, ponukalo je proizvođače punjača/baterija da korisnicima pomognu i ponude prenosnu bateriju za povećanje autonomije.

Postoji nekoliko stavki koje su važne kod eksternih baterija: kapacitet -kreće se od 5.000mAh do 50.000mAh, veličina – jako važan faktor prilikom odabira jer želimo praktičnost, a velika eksterna baterija nije praktična, težina – zavisi od kapaciteta i veličine, naravno – niko ne želi ciglu od pola kilograma u torbi, vrsta baterija u samom powerbanku – Li-Polimer ili Li-Ion (Li-Po ima dvostruku gustinu ćelina u istoj težini baterije), broj izlaza te sama snaga izlaza – broj izlaza treba odabrati prema broju uređaja koje želite istovremeno i puniti. Jačina punjenja bi trebala biti uz veličinu najbitniji faktor jer želimo brzo napuniti uređaj – odabrati model sa QualComm 3.0 podrškom.

Wireless Qi punjači

Sredinom 2012. Godine pojavili su se uređaji koji podržavaju tzv. bežično punjenje. Sam standard je dobio naziv “Qi”. Radi se “bežičnom” prijenosu električne energije.

Sam princip rada baziran je na principu “transmitter-receiver” koji su napravljeni od namotaja bakrene žice kroz koju protiče struja koja se putem elektromagnetnog zračenja kreće između njih.

Trenutno dostupni širim narodnim masama su punjači snage: 5W, 10W, 15W.

Kablovi za punjenje mobilnih uređaja

Osim punjača, vrlo bitna karika u procesu punjenje uređaja su kablovi za punjenje. Neophodno je da kablovi “prate” specifikacije punjača kako bi isti mogao uređaju pružiti dovoljnu struju I napon za punjenje. Prilikom kupovine kablova ne treba štediti, jer za malo više novca možete kupiti kvalitetniji kabal, otporniji na habanje sa većom propusnošću podataka I većom strujom punjenja. U ponudi imamo visoko-kvalitetne BASEUS kablove koji garantuju brzi prenos podataka I struju punjenja od 3A što je sasvim dovoljno za brzo punjenje svih modernih mobitela. Na stanju imamo razne dužine kablova (od 0.5m do 3m) I verzije za sve mobilne telefone (microUSB, USB-C I Lightning).

Također, u ponudi imamo I one USB-C na Lightning kablove za punjenje iPhone 13 mobilnih telefona.

Kako bismo opisali sve segmente punjača za mobilne uređaje, punjače ćemo svrstati u par kategorija: kućni punjači, auto punjači, prijenosni punjači – eksterne baterije (powerbank) i bežični Qi punjači.

Komentari

Ukoliko imate komentar ili pitanje vezano za ovaj blog slobodno nam pišite.

Ostavite komentar

Vašu e-mail adresu ne objavljujemo javno!

Ime
Email

Prodajno logistički centar u Vogošći


  • KOMEL d.o.o.
  • Igmanska bb, Vogošća, BiH
  • prodaja@electronic.ba
  • (033) 716-389
  • Pon-Pet 08:00 - 18:00
  • Sub 08:00 - 15:00