HALOGEN vs XENON vs LED

Prva svjetla na vozilima pojavila su se već kod pojave prvih automobila sredinom 1880. godine te su radila na principu izgaranja ulja ili drugih spojeva poput acetilena. Zbog velikih troškova održavanja takvih svjetala, prestala su se proizvoditi te su ih naslijedila svjetla sa gorućim filamentima koji su brzo gorili, uništavali kućište svjetala. Jedan od prvih proizvođača koji je ponudio rješenje koje se moglo implementirati bez rizika od samo-zapaljenja je Cadillac 1912. godine.

To je vodilo ka proizvodnji prvog halogenog svjetla (sa gorućim filamentom napravljenim od wolframove žice) koje je proizvedeno 1962 godine te je usavršavano do 1980 godina kada se prvi put pojavljuju svjetla koja koriste sijalice punjene gasom koji svjetli kada se stavi pod visoki napon (Xenon-om) po kojem su i dobila žargonsko ime koje se i dan danas koristi “Xenon svjetla”. U to vrijeme, radilo se o velikom napretku u auto industriji gdje su i proizvođači i kupci bili zadovoljni te su se zadržala do unazad par godina kada su ih naslijedila LED svjetla (sa svjetlećim LED diodama) koja su trenutno jedna od najzastupljnijih tehnologija korištenih u modernim novim vozilima. Koriste se i u druge svrhe osim za uobičajno osvjetljenje puta npr. kao dnevna svjetla, svjetla za rotacije za policijska i druga vozila.

Osim LED svjetala, u posljednje vrijeme proizvođači iz visokog segmenta ponudili su još savremenije rješnje u vidu laserskih svjetala.

U nastavku teksta uporedit ćemo dvije aktuelne tehnologije osvjetljenja u automobilima: Xenon i LED tehnologije

Šta su Xenon sijalice I kako rade opisat ćemo u nastavku teksta

HID tehnologija (High Intensity Discharge), najčešće u žargonu nazvana Xenon rasvjeta funkcioniše na principu sijalica koje su punjenje gasom Xenon-om te posjeduju electrode koje kada se priključe na visoki napon (20.000-50.000V) prave svjetlosni luk koji najčešće svijetli u bijeloj ili plavkastoj nijansi. Naravno, za postizanje napona potrebni su odgovarajući transformatori u auto-industriji nazvani balasti koji pružaju visoki napon i konstantnu struju neophodnu da bi xenon sijalica adekvatno radila

Prednosti Xenon rasvjete u odnosu na halogenu:

-         Manja potrošnja struje u odnosu na halogenu rasvjetu što pruža manje opterećenje po alternator

-         Manja temperatura u svjetlosnim grupama što farove štiti od pregrijavanja, čuva sjenila i projektore od izgaranja što dugotrajno omogućuje projekciju velike količine svjetla na cestu

-         Dugotrajnost, Xenon sijalice traju minimalno duplo duže od halogenih sijalica

-         Xenon sijalice pružaju veći nivo svjetlosti od halogenih sijalica iste nazivne snage što ih čini i energetski efikasnijim načinom rasvjete

Mane Xenon rasvjete u odnosu na halogenu:

-         Instalacija i rukovanje, Xenon sijalice se nerijetko teže mijenjaju i zahtijevaju veću pažnju prilikom montaže, sijalice se ne bi smjele dirati rukama kako se prljavština sa ruku ne bi prenijela na tijelo sijalice

-         Vrijeme paljenja, pri samom startovanju svjetala, halogena sijalica odmah daje svoj maksimalni nivo osvjetljenja dok Xenon sijalice zahtijevaju određeno vrijeme kako bi se “balasti” napunili i pružili svoj maksimm (2s-6s)

-         Cijena Xenon rasvjeta je još uvijek skuplja od halogene zbog komplikovanosti izrade i cijene materijala

Budući da je već duži niz godina Xenon rasvjeta prisutna u auto-industriji, već neko vrijeme moguće je kupiti “Xenon kit-ove” koji omogućavaju da se u vozila sa halogenom rasvjetom montiraju Xenon sijalice uz minimalnu prepravku. Naravno, proizvođači vozila kao i organi zaduženi za sigurnost i ispravnost vozila u saobraćaju takvo nešto ne preporučuju zbog različite izrade svjetlosnih grupa namjenjenih za jednu odnosno drugu vrstu osvjetljenja. 

Poučeni uspjehom Xenon rasvjete, proizvođači automobila su nastavili tražiti način da tehnologiju osvjetljenja unaprijede i podignu na još viši nivo pokušavajući da zadrže istu potrošnju energije, a nivo osvjetljenja podignu na još viši nivo.

Budući da su poluprovodnički materijali na tržištu i u upotrebi već dugi niz godina, te da se sam princip rada LED diode poznat već decenijama, proizvođači su se odlučili pokušati napraviti svjetlosne grupe bez zamjenjivih sijalica na principu LED rasvjete.

Prvi proizvođač koji je upotrijebio LED rasvjetu na automobilu koji se proizvodio serijski je Audi u modelu A8 gdje su LED svjetla iskorištena kao dnevna svjetla dok je Lexus na svom modelu LS 600h 2006. godine prvi ponudio LED svjetla u prednjim svjetlosnim grupama kao kratko (oboreno) svjetlo. Kada su u pitanju zadnje svjetlosne grupe, prvo vozilo sa LED “štop lampama” je bio Audi R8 V10 2007. godine.

Šta je LED tehnologija i kako je nastala?

LED tehnologija se pojavila 1962. godine u vidu infra crvenih (IR) diode koje se koriste za IR upravljače koji se godinama koriste za kontrolisanje kućanskih i drugih uređaja. Nakon toga, industrija ih je počela koristiti kao osvjetljenje za indikaciju umjesto klasičnih sijalica sa žarnom niti, a potom se počinju koristiti za osvjetljenje prostora. Vrhunac i ekspanzija LED tehnologije nastaje upotrebom iste u auto-industriji.

Prosto rečeno, LED diode od kojih se sastoje moderne svjetlosne grupe u automobilima napravljene su od polu-provodničnih materijala (provodnosti između metala i gume) koji ispuštaju fotone kada kroz njih u određenim uslovima proteče struja.

Zbog same građe, LED osvjetljenje ima dosta prednosti u odnosu na halogena I xenon svjetla.

Prednosti LED svjetala u odnosu na halogena:

-         Niska potrošnja energije

-         Puno veći svjetlosni flux (jačina svjetla) u odnosu na halogenu rasvjetu

-         Mnogo niža temperatura rasvjetnih tijela u odnosu na halogenu rasvjetu

-         Dugotrajnost, mnogi proizvođači garantuju 10x duži vremenski vijek LED svjetala u odnosu na halogena

-         Estetika, LED osvjetljenje pruža mogućnost kombinovanja raznih oblika I jačina svjetla

Mane LED svjetala u odnosu na halogena:

-         Kompleksnost I cijena, LED svjetla su puno kompleksnija, njihovo istraživanje I usavršavanje iziskuje vrijeme i novac te su samim tim dosta skuplja od halogenih svjetala a nerijetko I od Xenon rasvjete

Usporedba halogene, Xenon I LED rasvjete

-         LED I Xenon svjetla imaju puno bolji “cut-off” (označeno crvenim markerom) što ih čini sigurnijim za korištenje jer manje zasljepljuju vozače iz suprotnog smjera

-         Sami “peak” svjetala (mjesto gdje su najsvjetlija) je centriran što pridonosi boljoj koncentraciji svjetla

-         LED svjetla su postojanija I ravnomjerno osvjetljavaju prostor ispred vozila

Zaključak

Ukoliko ste u potrazi za najsavremenijim osvjetljenjem trenutno dostupnom širim narodnim masama, LED svjetla će bez problema nadjačati Xenon I Halogena svjeta. Naravno, Xenon svjetla su još uvijek aktuelna tehnologija I nisu za odbaciti, pružaju zavidan nivo osvjetljenja kako u dnevnim tako I u noćnim uslovima. Halogena svjetla se već polako povlače iz upotrebe zbog svojih nedostataka.

Kada je u pitanju sigurnost, najvažnije je da su svjetla ugrađena I podešena od strane servisa, na ispravan način kako bi vlasnika vozila sačuvali od eventualnih neispravnosti vozila a druge učenike u saobraćaju od zasljepljujućeg efekta lose odabranih ili podešenih svjetala.


U našim radnjama U Electronic Center-u možete pronaći sve vrste sijalica, gore pomenutih. Nudimo Vam i tehničku podršku prilikom odabira. Posjetite naš web shop i odaberite najbolje za Vaš automobil.

Iako su već dugo u upotrebi, rijetko ko poznaje historijat razvoja svjetlosnih grupa u auto industriji. U nastavku teksta, kratko ćemo proći kroz historiju nastanka svjetala za osvjetljavanje puta te kroz trenutno aktuelne tehnologije osvjetljenja.

Komentari

Ukoliko imate komentar ili pitanje vezano za ovaj blog slobodno nam pišite.

Ostavite komentar

Vašu e-mail adresu ne objavljujemo javno!

Ime
Email

Prodajno logistički centar u Vogošći

Preporučeni blogovi

1

1

1

1


  • KOMEL d.o.o.
  • Igmanska bb, Vogošća, BiH
  • prodaja@electronic.ba
  • (033) 716-389
  • Pon-Pet 08:00 - 18:00
  • Sub 08:00 - 15:00